זו שאלה שיש לכל הספורטאים והרצים: מתי הזמן הנכון להחליף את נעלי הריצה שלי? כדי לעזור, ריכזנו רשימה של הסימנים שיש לשים לב אליהם, כאשר נעלי הריצה באמת גמורות !
בתור רצים, להיפרד מזוג הנעליים האהוב עלינו ששירת אותנו כל כך טוב יכול להיות אחד הדברים הקשים ביותר לעשות. כמובן, כולנו מכירים את אותם רצים שמחפשים את התירוץ הקל ביותר של בלאי או פגמים כדי להצדיק זוג חדש (וכשיש כל כך הרבה דגמים חדשים ויפים למראה, הפיתוי להחליף אמיתי). מצד השני, כולנו ראינו זוגות בחוץ על המסלול שנראים כאילו נלבשו במשך עשרות שנים, ולעתים קרובות רואים יותר חורים מאשר נעל.
למה בכלל להחליף נעלי ריצה?
אם המראה לא משנה לכם, אז זה עשוי להיות קשה להצדיק את החלפת נעלי הריצה שלכם כאשר הזוג שאתם משתמשים בו כרגע עובד “בסדר גמור” – למרות אולי כמה נזקים ושחיקה. האמת על תדירות החלפת נעלי הריצה נמצאת מתחת לפני השטח של הנעל עצמה. לאחר כמות מסוימת של שימוש, תקינות הנעל עלולה להיפגע וזה מוביל לסיבה האמיתית להחליף נעלי ריצה: סיכון מוגבר לפציעה. במילים פשוטות, ככל שאתם רצים זמן רב יותר בנעליים שאולי אין להן את המרכיבים והמבנה איתם תוכננו במקור, כך גדל הסיכון שלכם להיפגע.
אז כמה זמן צריכות נעלי ריצה להחזיק מעמד?
אורך החיים של נעלי הריצה שלכם יכול להיות מושפע מהרבה דברים – החל מהנעל ועד כמה התכונות שלה תואמות את הדפוסים הביומכניים שלכם, איך אתם משתמשים בהן ועד כמה אתם שומרים עליהן. ברור שאם אתם רצים ותיקים או מקצועניים שיוצאים לריצה ארוכה כל יום, אתם תצטרכו זוג נעליים חדשות בתדירות גבוהה הרבה יותר מאשר מישהו שרץ בשביל הכיף. כל נעל ורץ הם שונים. הנה כמה מהדברים העיקריים שיכולים להשפיע על מחזור החיים של נעל ריצה, וסימנים שיש לשים לב אליהם כאשר מחליטים אם הגיע הזמן להיפרד מהזוג האהוב עליכם.
מה משפיע על חיי נעלי הריצה?
כשזה מגיע לקביעה כמה זמן נעלי ריצה צריכות להחזיק מעמד, יש לקחת בחשבון שלושה גורמים עיקריים שיעזרו לכם לקבוע את תוחלת החיים שלהן.
1. תוואי השטח
איפה אתם רצים; על הכביש, על השביל, על המסלול, בחדר הכושר או שילוב של כולם, הוא אחד הגורמים הגדולים ביותר שיקבעו כמה זמן זוג נעלי הריצה שלכם יחזיק מעמד. רוב נעלי הריצה אומרות לך מהו השטח האידיאלי עבור זוג זה, ועבור אלה שלא, ריצת כביש היא בדרך כלל סטנדרטית. במציאות, לרוב הרצים יש שטחי מעבר למקום שבו הם רצים – אפילו בעיר יש פארקים סלעיים ומכוסי עפר שמשנים את סוג הסביבה אליה נחשפות סוליית הנעליים שלכם. העיקר הוא לוודא שרוב הריצות שאתם עושים תואמות לשטח שעבורו נוצרה הנעל, אחרת ייתכן שהנעל לא תזכה לחיים ארוכים של שימוש.
2. סגנון ריצה
אופן הנחיתה של כף הרגל שלכם גם מהווה חלק בחיים של נעל ריצה. אם אינכם בטוחים בסגנון הנחיתה שלכם בריצה, תסתכלו בחלק התחתון של זוג נעלי הריצה שלכם וראו באיזה חלק יש הכי הרבה שחיקה: קדמי, אמצעי או בעקב. הידיעה הזו מחמשת אתכם במידע נוסף בכל הנוגע לחיפוש אחר נעל ריצה מתאימה יותר, ובחירה באחת הבנויה כדי לשמור על הסגנון שלכם.
זכרו, אין סגנון “נכון” בהכרח כשזה מגיע למקום שבו נמצא אזור הנחיתה שלכם. ההבנה והידיעה איזה סוג של רצים אתם הוא הצעד הראשון (תרתי משמע) במסע למצוא את הנעל המתאימה לכם ביותר.
3. מאפייני הרצים
מי אתם: המשקל והגובה שלכם, במיוחד, ממלאים תפקיד מפתח על מנת לדעת כמה זמן אמור להחזיק זוג נעלי ריצה טובות. רוב נעלי הריצה לוקחות בחשבון את הרץ ה”ממוצע” עבור הנעליים שלהן מבחינת הנתונים הזמינים בשוק שלהן. מתוך כך, נוצר פרופיל רץ ונוצרות נעליים במטרה להתאים לסוג זה של אדם ממוצע. ספורטאים כבדים יותר מהפרופיל הזה פירושו שלעתים קרובות נעל עלולה להישחק במהירות, וספורטאים קלים יותר עשויים לגרום לנעליים להחזיק מעמד הרבה יותר מהממוצע. אותו הדבר ניתן לומר על רצים גבוהים לעומת נמוכים יותר. אם המבנה שלכם שונה מאוד מה”ממוצע” יש כמה דגמי נעליים שעשויות להתאים לכם יותר. הדבר הטוב ביותר לעשות הוא לשאול לפני הרכישה אם הנעל תתאים למאפיינים שלכם כדי לוודא שהיא מחזיקה מעמד זמן רב ככל האפשר.
איך לדעת אם חיי הנעל שלכם מגיעים לסיומם: סימנים נפוצים
על הסוליה
הסימן הברור ביותר למתי להחליף נעלי ריצה הוא הסוליה. שחיקת הסוליה עד שהיא חלקה והשינוי הכולל במבנה הסוליה של הנעל הוא אחד הסימנים הברורים ביותר לכך שאולי הגיע הזמן להחלפה. זה יכול להיות מסובך מכיוון שחלקים מסוימים יראו בלאי הרבה יותר גבוה בהשוואה לחלקים אחרים של הנעל (תלוי באיזה סוג של רצים אתם).
החלק העליון
אם הצדדים של הנעליים שלכם נשחקו אבל הסוליה עדיין במצב טוב, זה יכול להיות שבחרתם במידה לא נכונה עבור כף הרגל שלכם. למרות שאורך הוא האופן שבו גודל הנעל נמדד, רגליים רחבות יותר או “שטוחות” יכולות להוביל לשחיקה מהירה יותר של צידי הנעליים. אם זה קורה לכם, נעליים בחצי מידה יותר יכולות להיות הפתרון, או שרוכים גמישים שיכולים להתאים לכף הרגל בריצה.
שפשוף של העקב הפנימי
בדומה לשחיקה של החלק העליון, בלאי מוקדם של העקב יכול לנבוע מחוסר התאמה במידות והקרסול שיוצא החוצה מעט גורם לחיכוך במהלך הריצה. פתרון פשוט לכך יכול להיות קשירה מחדש של השרוכים כדי לספק תמיכה גדולה יותר בחלק העליון של כף הרגל, ולמנוע מהעקב והקרסול לברוח מהנעל. בנוסף לכך, גרביים בגזרה נמוכה יכולים גם לשחוק את הריפוד הפנימי והחומר לפני זמנם, אז שקלו לגרוב גרביים באורך גבוה יותר אם אתם מתחילים להבחין שעקב הנעל מתפרק.
יותר מהנראה לעין
כמובן שגם אם חלקה העליון של הנעל נראה חדש, והאחיזה בחלק התחתון עדיין במצב טוב, החלק הפנימי של הנעל עלול להתחיל להיפגע ללא אפשרות להבחנה בעין. סימן מובהק של רוב נעלי הריצה הוא הקפיציות של הסוליה, במיוחד במתאמנים “יומיומיים”. עם הזמן, החומר של הסוליה יכול להתקשות מתנאים טבעיים ולאבד חלק ניכר מהקפיציות שעוזרת לרכך את נחיתת הרגל ולהגן על השלד. יש צורך בתחושת בטן במידה מסוימת כאן: אם אתם לוחצים את הסוליה חזק עם היד והתחושה בעיקר קשיחה וחסרת גמישות ורספונסיביות, יתכן שהגיע הזמן להחליף נעליים.
כאב ופציעה
מלבד כל שאר הסימנים, הדבר החשוב ביותר שיש לשים לב אליו הוא כאב. זוג נעלי ריצה נהדרות אמורות להשאיר את הגוף שלכם בתחושה טובה כמו כשהתחלתם, ללא נקודות כאב מתמשכות. אם אתם מגלים שאתם מתחילים לחוות כאב במקומות שלא היו לכם בעבר – במיוחד בכפות הרגליים, השוקיים ובגב, יכול להיות שהנעליים זקוקות להחלפה. הקשבה לגוף שלכם היא הדרך הטובה ביותר להחליט מתי להחליף נעלי ריצה ולמנוע פציעה לפני שיהיה מאוחר מדי.
אם אתם לא בטוחים, תשאלו !
בדיוק כמו שאתם לוקחים את הרכב למוסך, אין שום דבר רע בלבקש ממומחה הריצה בחנות נעלי הריצה הקרובה אליכם את חוות דעתו לגבי כמה זמן יכול להיות שהזוג הנוכחי שלכם ישרוד. תגיעו עם הנעליים שלכם, זה יקל עליהם ועליכם לראות היכן בדיוק קורה הבלאי ולוודא שזוג נעלי הריצה הבא שתבחרו נותן מענה לכל נזק שאולי הקדים את זמנו.