כל מה שצריך לדעת למניעה וטיפול בשפשפת בזמן ריצה

כל מה שצריך לדעת למניעה וטיפול בשפשפת בזמן ריצה

איך מונעים שפשפת בירכיים, בתי השחי או הפטמות? הנה המדריך שיעשה לכם סדר

האם אי פעם חוויתם שפשוף ירכיים כל כך כואב שהרגליים שלכם מרגישות כאילו שייפו אותם בנייר שיוף? או שחצית את קו הסיום וגילית שהחולצה המוכתמת בדם שלך מפחידה את הקהל? שפשפת, תופעה מוכרת לכל רץ בשלב כלשהו, היא תוצאה של חיכוך המתרחש כאשר העור מתחכך בעצמו או בבגדים. שפשפת בריצה קורה בדרך כלל בירכיים, בתי השחי או בפטמות, וכפי שיודע כל מי שסבל ממקלחת מייגעת לאחר ריצה על עור משופשף טרי, מניעה היא סופר חשובה.

מה זה שפשפת?

במונחים מדעיים, שפשוף הוא פגיעה בעור הנגרמת על ידי חיכוך, כאשר שכבת העור החיצונית (אפידרמיס) משופשפת, ויוצרת קרעים מיקרוסקופיים. זה חושף את שכבת העור שמתחת (הדרמיס), שהופכת לאדומה, גולמית ומגורה. הירכיים, המפשעה, בית השחי, מתחת לחזה והפטמות פגיעות במיוחד, אך שפשוף מתרחש גם בחלקים אחרים של הגוף.

מדוע רצים רגישים יותר לשפשפת?

רצים, יחד עם ספורטאי סיבולת אחרים, נוטים יותר לחוות חיכוך עקב תנועות חוזרות ונשנות, מגע עור לעור של מספר חלקי גוף, בשילוב עם זיעה. עודף לחות כתוצאה מהזעה, ספורט ימי כגון שחיית טריאתלון או תנאי מזג אוויר לחים יגדילו את הסבירות לשפשוף.

כאשר אנו מזיעים, המלח מחמיר את המצב, וכך גם מי הים. זה פועל כמו נייר זכוכית ומגרה את העור. רצים שחוו שפשוף יעידו עד כמה זה יכול להיות לא נעים וכואב.

כיצד ניתן למנוע ולטפל בשפשוף הפנימי של הירך?

מבין כל צורות השפשוף השונות, הזן הפנימי של הירך הוא כנראה הנפוץ ביותר.

האקדמיה האמריקאית לדרמטולוגיה ממליצה להשתמש בווזלין. כסו את העור המגורה בכמות קטנה. זה עוזר להגן על האזור, ועשוי לעזור לו להחלים מהר יותר. וזלין יכול לשמש גם כדי לסייע במניעת שפשוף מלכתחילה.

כמו וזלין ישנם תכשירים ייעודיים להגנה ומניעת שפשפות אשר פועלות באותה דרך כדי להרגיע את השפשוף הפנימי של הירך.

כיצד למנוע שפשוף?

אילו בדים כדאי לרצים ללבוש כדי להימנע משפשפת?

  1. להמנע מכותנה: היא סופגת זיעה ונשארת רטובה. לבשו בדים סינטטיים מנדפי זיעה. שכבות הבגדים הקרובות ביותר לעור צריכות להיות בד מנדף לחות, להרחיק זיעה מהגוף ולמזער שפשוף או גירוי.
  1. חפשו ביגוד ללא תפרים: תפרים ותגים על חולצת טריקו או חזייה עלולים לגרום לגירוי.
  1. לבשו את המידה המתאימה: חזיית ספורט צמודה מדי יכולה להכאיב; החומר העודף של חולצת טריקו יכול להרגיש כמו נייר שיוף בזמן ריצה. הקפידו לבחור תחתונים, גרביים ושכבות בסיס בהתאמה ארגונומית בדיוק. בגדים רפויים, בשילוב זיעה, יגדילו את סיכויי השפשוף. עם זאת, כפות הרגליים שלנו יכולות להתנפח בזמן ריצה, במיוחד במזג אוויר חם, אז זה טוב ללבוש ביגוד עם כמות מסוימת של מרווח.
  1. הגנו על הרגליים: מכנסים צמודים או טייץ ריצה יכולים להגן על הירכיים הפנימיות שלכם מפני שפשופים.
  1. כסו אותם!: הגנה על הפטמות היא קריטית לגברים. מגינים יעודיים ופלסטרים הם פתרונות נפוצים.
  1. השתמשו בתכשירים: מרחו חומר סיכה על חלקי גוף המועדים לשפשוף. וזלין הוא משחה קלאסית, והוא זול אבל הוא מכיל ג’לי נפט, שעלול להכתים ציוד ואינו יכול לשמש על חליפות צלילה ניאופרן בטריאתלון.
  1. נוזלים: חשוב לשמור על נוזלים,. לא רק כדי לשמור על לחות הגוף ולתפקד במיטבו, אלא גם כדי להפחית את הסיכון לשפשוף. אם אתם מיובשים, הגוף לא מסוגל לשטוף מלחים מהעור באותה קלות. שתו הרבה מים לפני, במהלך ואחרי האימון, מה שמאפשר לכם להזיע בחופשיות כדי שהזיעה לא תתייבש לגבישי מלח שיכולים להגביר את השפשוף.
  1. לחות: עור עם לחות טוב פחות נוטה לשפשוף.

כיצד לטפל בשפשפות:

  1. לשטוף: להתקלח בהקדם האפשרי לאחר סיום הריצה, תוך שמירה על מים פושרים. השתמשו בסבון אנטיבקטריאלי כדי להדוף את החיידקים שעלולים לזחול לתוך העור החשוף ולגרום לבעיות כמו דלקת

זקיקים – דלקת לא נעימה בעור שמופיעה לעיתים קרובות אצל ספורטאים.

  1. למרוח: לטפו, ואל תשפשפו את העור. ייבשו את העור ומרחו משחות טיפול כמו סודוקרם. קרמים מסוג זה הם אנטי בקטריאליים ויסייעו להחלמה מהירה ובטוחה.